Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ: Εγκρίθηκε από τα 2/3 η λήψη δανείου Δήμου Τανάγρας 5.208.142 ευρώ!!!

Ο τρόπος με τον οποίο πολλές φορές «λειτουργούν» τα δημοτικά συμβούλια αρκετών περιοχών αποδεικνύει ότι όταν είναι «για την πάρτη μας, όλα μπορούν να συμφωνηθούν». Απτή απόδειξη ο Δήμος Τανάγρας –αυτός, καλέ, που λειτουργεί «άψογα», σύμφωνα με έγκυρους εκπροσώπους του Τύπου (;)- ήρθαν όλα τα πάνω-κάτω, προκειμένου από τη μία πλευρά να «καλύψουμε» δικούς μας και από την άλλη να «ανοίξουμε» και δρόμο για νέα έργα, αλλά με απώτερο σκοπό (ως είθισται) να «βάλουμε και κάτι στην άκρη». Το παρακάτω δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» (http://www.anparatiritis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5555&Itemid=2). Απολαύστε «άρτια» λειτουργία δημοτικού συμβουλίου…

ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ: Εγκρίθηκε από τα 2/3 η λήψη δανείου Δήμου Τανάγρας 5.208.142 ευρώ!!!         

«Θρίλερ» η ψήφιση... Απαίτηση να διερευνηθεί η κακοδιαχείριση


Ενώ αρχικά καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση του κ. Παν. Κυριακού, τελικά, υπερψηφίστηκε από τον ίδιο και τον κ. Νίκο Πέτρου


Το σημαντικότερο γεγονός που σημάδεψε την αποχώρηση του πρώτου έτους του Καλλικρατικού Δήμου Τανάγρας, σίγουρα είναι η έγκριση από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου η λήψη των 5.208.142 εκατομμυρίων ευρώ, για να εξοφληθούν τα χρέη προηγούμενων ετών, ακόμα και οκταετιών! Τα περισσότερα χρέη προέρχονται από το Δήμο Οινοφύτων, από το 2004 επί Δημαρχίας Γιάννη Δάβρη μέχρι και Γιώργου Θεοδωρόπουλου.

Ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Γιώργος Κορλός, στην εισήγησή του, είπε ότι ο επίτροπος δεν ενέκρινε τη λήψη δανείου από το δήμο γι' αυτό το ποσό (μπορεί μέχρι 1,5 εκατ.), για το οποίο απαιτείται η θετική ψήφο 18 Δημοτικών Συμβούλων. «Το δάνειο γενικά είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Θα έχουμε ωφέλεια δεκάδων χιλ. σε τόκους και εργατόωρες. Κάθε υπόθεση έρχεται 3-4 φορές στο δήμο", σημείωσε ο κ. Κορλός, διαβάζοντας στη συνέχεια τις γύρω στις 150 τελεσίδικα ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται κυρίως από το π. Δήμο Οινοφύτων.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λάζαρος Μαυράκης, σταθερός στην προηγούμενη θετική ψήφο του για το δάνειο, είπε ότι «...εγώ συνεπής στην πρώτη μου θετική ψήφο, ψηφίζω και τώρα ναι στο δάνειο. Αλλά θέλω και την ίδια συνέπεια να δείξει η Δημοτική Αρχή για τα έργα που υποσχέθηκε στο Δήλεσι, που ακόμα δεν είδαμε τίποτα». Ζήτησε να ερευνηθούν οι υποθέσεις «...πρέπει να πάνε κάποιοι στη δικαιοσύνη».

Αυτό το γεγονός – ότι ο κύριος όγκος των χρεών είναι του π. Δήμου Οινοφύτων προκάλεσε την - αρχικά– αρνητική ψήφο της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία δια στόματος του αρχηγού της κ. Παναγιώτη Κυριάκου, είπε ότι, «Οι αγωγές υπάρχουν χωρίς τιμολόγια και παραστατικά, ανεύθυνα έδιναν εντολές για έργα και προμήθειες χωρίς να ελέγχουν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν έγιναν πράγματι τα έργα. Πρέπει να αναζητηθεί ευθύνη. Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πληρώσει. Τα περισσότερα έγιναν στο δήμο Οινοφύτων. Είναι άδικο να πληρώσουν συμπολίτες μας αμαρτίες του 2004. Εμείς, εμμένουμε στην αρχική μας άποψη».

Η αρνητική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Τανάγρας, έφερε τα «πάνω – κάτω», αφού έλειπαν δύο (2) ψήφοι για την τελική έγκριση από την περιφέρεια.

«Δεν καταλαβαίνω τη στάση σας...», είπε ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Γεωργίου. «Ποιόν θέλετε να τιμωρήσετε;», αναρρωτήθηκε. Στη συνέχεια τόνισε ότι τα έσοδα του Δήμου είναι μειωμένα λόγω και της οικονομικής κατάστασης, ενώ τα χρέη θα πρέπει να πληρωθούν έτσι κι αλλιώς. «Πως θα κάνουμε το Σχέδιο Πόλεως στο Δήλεσι; Θα υπάρξει άλλο ΕΣΠΑ; Έχουμε το δικαίωμα να μην χρηματοδοτήσουμε μελέτες για έργα;», αναρωτήθηκε και πάλι ο κ. Γεωργίου, τονίζοντας ότι «ζητάνε την κατάσχεση του Δημαρχείου». «Κάποιοι θέλουν να μην κάνει έργο ο Βαγγέλης Γεωργίου», κατέληξε ο Δήμαρχος Τανάγρας εμφανώς απογοητευμένος από την τροπή που είχε πάρει η υπόθεση.

«Δεν τιμωρούμε κανένα. Απλώς επισημαίνουμε ότι έχουν γίνει έργα στην συγκεκριμένη περιοχή», αντέτεινε ο κ. Κυριάκου.

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τις αυξημένες ανάγκες που έχουν σε έργα υποδομής τα χωριά τους,»...κάθε χωριό έχει ξεχωριστά προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Ασωπίας, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι παρόλο που έχει εκλεγεί με τον συνδυασμό του κ. Κυριάκου θα ψήφιζε υπέρ της λήψης του δανείου. Στο ίδιο μοτίβο και έτερος πρόεδρος τοπικής που είχε εκλεγεί επίσης, με τον κ. Κυριάκου δήλωσε ότι αν είχε δικαίωμα ψήφου θα ψήφιζε υπέρ.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι παίρνοντας το λόγο υποστήριξαν σθεναρά την άποψη ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για ανάπτυξη στο Δήμο από τη μη λήψη του δανείου.

«Τα χρέη θα πληρωθούν ούτως ή άλλως, υπήρξε κακή διαχείριση, δεν πρέπει να τιμωρηθούν γι' αυτό οι κάτοικοι του Δηλεσίου, Κλειδίου, Αγίου Θωμά», ισχυρίστηκε ο Αντιδήμαρχος Οινοφύτων κ. Βασίλης Βλάχος, ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αθανάσιος Αικατερίνης και Γεώργιος Στέρπης πρότειναν να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι Σύμβουλοι της μειοψηφίας, με τον κ. Στέρπη να πλειοδοτεί και να απαιτεί να πάνε στη δικαιοσύνη όσοι έχουν παρανομήσει.

Ο κ. Γιώργος Βουγέσης παίρνοντας το λόγο ζήτησε από τον κ. Κυριάκου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της μειοψηφίας να συναντηθούν και να συζητήσουν για λίγο, πράγμα το οποίο έγινε με μία ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Οταν συγκεντρώθηκαν και πάλι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου οι θέσεις των μελών της μειοψηφία ήταν κενές εκτός του αρχηγού τους κ. Παναγιώτη Κυριάκου και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Νίκου Πέτρου.

Ο κ. Κυριάκου παίρνοντας το λόγο είπε ότι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας δεν θέλουν να φανούν εμπόδιο στην ανάπτυξη του Δήμου Τανάγρας,»...πόσοι σας λείπουν για να συμπληρωθούν δεκαοκτώ; Δύο; τους έχετε. Τη δική μου ψήφο και του κ. Πέτρου». Τη δήλωση του κ. Κυριάκου υποδέχτηκε η γενική ικανοποίηση και το έντονο χειροκρότημα από τα υπόλοιπα μέλη του σώματος, με τον Δήμαρχο κ. Γεωργίου να ευχαριστεί την αντιπολίτευση γι' αυτή της την απόφαση. Ετσι, μία συνεδρίαση με στοιχεία «θρίλερ» πήρε αίσιο τέλος με την απόφαση των 2/3 του σώματος να εγκρίνει την λήψη του δανείου.

Το δάνειο είναι στις 5.208.142 ευρώ με επιτόκιο 6,02% σταθερό μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από την 1/1 του επόμενου έτους σε μία ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση. Μπορεί να εξοφληθεί ολικά ή μερικά μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς κάποια επιβάρυνση από την τράπεζα. Αποκλειστικός σκοπός του δανείου, είναι, η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει ο Δήμος. Δηλαδή, τα χρήματα θα υπάρχουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από όπου ο κάθε δικαιούχος θα πηγαίνει και θα πληρώνεται από εκεί. Τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου